Let’s travel together.

استعلام ممنوع الخروجی – راهنمای کامل

برای داشتن یک سفر بی‌نقص گاها بعضی کارها هستند که خیلی توجه ما را به خودشان جلب نمی‌کنند و فکر نمی‌کنیم که ممکن است برنامه ما را کاملا به هم بریزند. یکی از این موارد ممنوع الخروجی است. تصور کنید که تمام کارهای لازم برای یک سفر خارجی از جمله خرید بلیط هواپیما، رزرو هتل و هزینه‌های دریافت ویزا را انجام داده باشید و زمان پرواز تازه متوجه شوید که اجازه خروج از کشور به شما داده نمی‌شود. گاهی یک بدهی ساده‌ی بانکی یا وامی تسویه نشده، باعث ممنوع الخروجی می‌شود. پس بهتر است حتما یکی از مواردی که در چک لیست کارهای قبل از سفر قرار می‌دهیم، استعلام ممنوع الخروجی باشد.

ممنوع الخروجی چیست؟

ممنوع الخروجی به وضعیتی حقوقی گفته می‌شود که در آن فرد به دلایل مختلف نمی‌تواند از مرزهای یک کشور خارج شود و در واقع این موضوع تضمینی برای قانون‌گذار است که از فرار متهمان جلوگیری می‌کند.

ممنوع الخروجی چیست؟

چرا استعلام ممنوع الخروجی مهم است؟

با توجه به اینکه دلایل متنوعی برای ممنوع الخروجی وجود دارد، نمی‌توان با اطمینان گفت که امکان ندارد که این اتفاق برای ما بیافتد! اقدام برای یک سفر خارجی قطعا زمانبر است و هزینه‌های زیادی دارد. مهمتر از همه اینها ممکن است شما با هدفی خاص تصمیم به سفر گرفته باشید و اگر بعد از تمام کارهایی که انجام دادید و بابت آن متحمل هزینه شده‌اید، نتوانید مجوز خروج از کشور را بگیرید، تمام زحماتی که تا آن لحظه کشیده‌اید، از بین خواهد رفت. بنابراین بهتر است با مراحل استعلام ممنوع الخروجی آشنا باشید و قبل از هر سفر خارجی کارهای لازم برای اطلاع از وضعیت ممنوع الخروجی را انجام دهید.

دلایل ممنوع الخروجی

آنچه باعث می‌شود فردی ممنوع الخروج شود، به عوامل گوناگونی بستگی دارد و قوانین کشورها در این خصوص متفاوت است. به طور کلی دلایل ممنوع الخروجی به چهار دسته علل قضایی، کیفری، مالیاتی و مشکلات مربوط به سازمان دارایی تقسیم می‌شوند.

براساس آنچه در قوانین ایران آمده است، اشخاصی با شرایط زیر ممنوع الخروج محسوب می‌شوند:

1. محکومان کیفری که دوره محکومیت خود را سپری نکرده‌اند یا از اجرای حکم متواری هستند.

2. بدهکاران بانکی.

3. مشمولان قانون 17 گذرنامه که مربوط به بدهکاران دولتی و فرارهای مالی می‌شود.

4. فردی که بنا به دلایلی همچون تکدی‌گری، کلاهبرداری یا دزدی و … خوشنام نباشد.

5. بانوانی که از طرف همسر اجازه خروج از کشور را ندارند.

مراحل استعلام ممنوع الخروجی

در گذشته برای استعلام ممنوع الخروجی نیاز بود که به صورت حضوری به اداره گذرنامه مراجعه کنید و یا از طریق تلفن استعلام بگیرید. اما در چند سال اخیر برای اینکه به راحتی بتوانید شرایط خود را برای خروج از کشور چک کنید و ببینید آیا مشکلی از این بابت دارید یا خیر، سایتی به این منظور طراحی شده است که می‌توانید با ورود کد ملی و اطلاعات شخصی از وضعیت خود برای خروج از کشور مطلع شوید. این سامانه زیر نظر قوه قضاییه و بخش اسناد رسمی است و نام آن سامانه استعلام ممنوع الخروجی به آدرس exitban.ssaa.ir است.

زمانی‌که وارد سایت شدید، می‌بایست اطلاعات شخصی از قبیل نام، نام خانوادگی، نام پدر، تاریخ تولد، تاریخ شناسنامه و کد ملی را در کادرهای مربوط وارد نمایید و سپس بر روی دکمه بررسی کلیک کنید و از وضعیت خود برای خروج از کشور آگاه شوید.

مراحل استعلام ممنوع الخروجی

اگر ممنوع الخروج شدم چه کار کنم؟

حالا سوال این است که اگر از طریق استعلام یا هنگام سفر متوجه شدید که ممنوع الخروج هستید، چه باید کرد؟ اول از همه باید بدانید که برای چه ممنوع الخروج شده‌اید و علت چیست؟ از لحظه‌ای که حکم ممنوع الخروجی و دلیل آن به شما اعلام می‌شود، 20 روز فرصت دارید تا به حکم صادر شده اعتراض کنید. در این صورت حکم شما به دادگاه تجدید نظر خواهد رفت و مجددا وضعیت آن مورد بررسی قرار می‌گیرد.

مدت اعتبار حکم ممنوع الخروجی

حکم ممنوع الخروجی از زمان صدور تا 6 ماه اعتبار دارد. اما چنانچه نیاز باشد، در قانون این امکان در نظر گرفته شده تا مدت زمان ممنوع الخروجی تمدید شود.

شرایط خاص برای لغو ممنوع الخروجی

شاید برای شما سوال باشد که آیا می‌توان در شرایطی خاص حکم ممنوع الخروجی را لغو کرد؟ بله، یک بار این امکان وجود دارد اما تحت شرایطی خاص که از این قرار است:

1. اگر قصد شما از سفر حج تمتع باشد. در این صورت شما می‌توانید یک بار از دادگاه اجازه بگیرید که از کشور خارج شوید.

2. سفر با هدف درمان. در این مورد افرادی که از بیماری خاص رنج می‌برند و ویزای پزشکی دارند، می‌توانند برای یک بار از کشور خارج شوند.

3. سفر به قصد انجام امور تجاری مربوط به کار. اگر دلیل ممنوع الخروجی مسافر امور مالیاتی باشد و این سفر می‌تواند به بهبود وضع مالی او کمک کند، با اجازه از سوی دادگاه برای انجام کارهای تجاری می‌تواند از کشور خارج شود.

نکات استعلام ممنوع الخروجی

کسانی می‌توانند از سامانه استعلام ممنوع الخروجی استفاده کنند که گذرنامه دریافت کرده‌اند و مشخصات آنها در سامانه اسناد رسمی کشور ثبت شده باشد.

تمام احکامی که برای ممنوع الخروجی صادر می‌شود از سوی قوه قضاییه است و هیچ ارگان دیگری نمی‌تواند به طور مستقیم مانع از خروج یا ورود شما به کشور شود.

سوالات متداول استعلام ممنوع الخروجی

از چه راه‌هایی می‌توان برای استعلام ممنوع الخروجی اقدام کرد؟

چندین روش از جمله مراجعه حضوری به اداره گذرنامه، استعلام از طریق تلفن و مراجعه به سایت برای اطلاع از وضعیت ممنوع الخروجی در دسترس است.

برای اطلاع از وضعیت ممنوع الخروجی باید به چه سایتی مراجعه کنیم؟

با مراجعه به سایت exitban.ssaa.ir امکان استعلام ممنوع الخروجی به صورت 24 ساعته برای شهروندان فراهم است.

چقدر فرصت داریم تا به حکم ممنوع الخروجی اعتراض کنیم؟

از زمان صدور حکم ممنوع الخروجی به مدت 20 روز فرصت دارید تا اعتراض خود را به دادگاه تجدید نظر اعلام کنید.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.